ENTISÖINTI

Puuhuonekalujen ja muiden puuesineiden entisöinnissä pyritään vanha esine palauttamaan ennalleen, alkuperäisen näköiseksi. Kuluneet ja lohkeilleet lakka- ja maalipinnat poistetaan ja esineelle tehdään tarvittava pintakäsittely, kuten petsaus ja lakkaus tai maalaus perinnemaalilla. Vanhat huonekalut kunnostamme yleensä niissä alunperinkin käytetyillä pintakäsittelyaineilla. Esim. sellakka palauttaa hienosti alkuperäisen silkinhienon pinnan kauniimmin kuin nykyaikaiset lakat. Huonekalusta on toki myös mahdollista tehdä pintakäsittelyltään eri näköinen kuin mitä se on alun perin ollut, silti pilaamatta huonekalua. Jos esim. vanhasta lakatusta tuolista halutaankin uuteen kotiin paremmin sopiva mustavalkoinen, moderni huonekalu, voidaan pintakäsittely toteuttaa niin, että uusi maali on suhteellisen helposti poistettavissa ja tuoli entisöitävissä sellaiseksi kuin se on alunperin ollut. Pääasia on kuitenkin, että vanha huonekalu on käytössä edelleen ja ilahduttaa käyttäjäänsä.


VANHAT OVET JA IKKUNAT

Entisöimme myös ovet ja ikkunat. Vanhojen talojen ikkunat ja ovet on useimmiten tehty kestämään aikaa. Mitä vanhempi talo, sen paremmasta puusta ikkunat ja ovet on yleensä tehty.
Ikkuna tai ovi voi näyttää huonokuntoiselta, pinta voi olla pehmeää ja
halkeilluttakin. Silti usein lohkeilleen maalipinnan alta löytyy täysin terve
puu ja ikkuna tai ovi on vielä täysin korjattavissa. 

VERHOILU

Verhoiluala voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: perinteiseen, teolliseen ja ajoneuvoverhoiluun. Perinteisessä verhoilussa käytetään perinteisiä työtapoja ja tarvikkeita. Käytettävät materiaalit tarkoittavat esim. istuinperustuksissa yleensä pystyjoustimia ja perustäytteenä käytetään meriheinää, haapalastua tai hamppua. 

Teollinen verhoilu tarkoittaa nykyaikaikaisten huonekalujen verhoilua nykyaikaisilla materiaaleilla, kuten vaahtomuovilla ja polyesterivanulla. 

Verhoilemme vanhat huonekalut aina asiakkaan toiveen mukaan ja mieluimmin käyttäen huonekalun aikakauden mukaisia materiaaleja. Perinteisin menetelmin tehdyt huonekalut kestävät usein vuosikymmeniä jatkuvassakin käytössä ja se on suositeltava tapa kunnostaa vanha huonekalu. Aikakauden mukaisesti kunnostettu tuoli tai sohva säilyttää oman luonteensa varmimmin, kun kunnostus tehdään samoilla materiaaleilla ja työtavoilla kuin huonekalu on aikoinaan valmistettu.

VERHOILUKANKAAN VALINTA

Verhoomon asiakkaalle varmaan mieluisin ja toisaalta vaikein tehtävä on verhoilukankaan valinta. Vaihtoehtoja on pilvin pimein ja sieltä pitäisi osata napata juuri se itselle ja omaan kotiin/tiettyyn julkitilaan sopivin kangas. Jos/kun kankaan valinta tuottaa tuskaa, me verhoilun ammattilaiset autamme ja opastamme kankaan valinnassa. 

Käyttökohde on tärkein rajaava tekijä verhoilukankaan valinnassa. Varsinkin julkitilakankaissa on tärkeä huomioida kankaan kestävyys (hankauskesto vähintään 50000 martindalea), palosuojausvaatimukset ja hyvä värinkesto. Kotikalusteissakin hankauskeston pitäisi olla  vähintään 12000. Huonekalun ikä ja tyylisuunta määrittävät ”oikeanlaisen” kankaan, mutta omaa kotia sisustaessa tärkeämpi tekijä on tietysti omat makumieltymykset ja oman kodin tunnelma. Kun huonekalu on muuten täysin kunnostettu, on kankaan vaihto suhteellisen pieni toimenpide ja vanhaan empire-sohvaan saa aina vaihdettua takaisin myös sen tyyliin sopivan kankaan.

Entisöinti ja verhoilu Taidolla
mustavalkoinen rokokoo-tuoli taidolla
vanhan talon ikkunat ja ovet taidolla
60-l tuoli taidolla